Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σε υψηλά δεκαετίας
Διαβάστε τι βρέθηκε στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, ποια θέματα απασχόλησαν την επικαιρότητα και πως αυτά επηρέασαν την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της οικονομίας της Ευρωζώνης την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε ο χαμηλός πληθωρισμός. Κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε άρχισε σταδιακά να σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας τον Οκτώβριο του 2021 το 4,1% καθώς συνέχισε την ανοδική του πορεία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που είχε διαμορφωθεί σε 3,4%.
Η έκρηξη αυτή του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η πανδημία της COVID-19 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα η προσφορά συχνά να αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση. Καθοριστικό ρόλο έχει επίσης διαδραματίσει η μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας.
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του τελικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πρωτίστως η κλιμάκωση του κόστους της ενέργειας και δευτερευόντως η αύξηση στο κόστος των υπηρεσιών, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, όπως απεικονίζει το παρακάτω διάγραμμα.
Σε θετικό έδαφος, έπειτα από μια μακρά χρονική περίοδο, κινείται πλέον ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2021 παρουσίασε αύξηση 3,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ). Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται ότι φέτος ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει οριακή αύξηση 0,1%, ενώ το 2022 η αύξηση του επιπέδου των τιμών αναμένεται να ανέλθει περίπου στο επίπεδο του 1%, το οποίο ωστόσο παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%, και στο 2,2% το 2022 (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter της ALPHA TRUST για να λαμβάνετε όλες τις εξελίξεις της αγοράς στο email σας.