Ποσοστά εμβολιασμών ανά χώρα, με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν άνιση πρόσβαση στον εμβολιασμό, έχουν χαμηλές πιθανότητες να ανακάμψουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μόλις το 1,9% των πολιτών των χωρών αυτών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε αντίθεση με το 41,3% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του Our World in Data. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να έχουν προσθέσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρόβλεψη του ΑΕΠ τους για το 2021 εάν είχαν παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με τις χώρες με υψηλό εισόδημα.
Η αυξανόμενη ανησυχία για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού, οδήγησε την Παγκόσμια Τράπεζα, να ανακοινώσει στα μέσα Ιουλίου το πρόγραμμα COVAX, ένα μηχανισμό χρηματοδότησης, για την διανομή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EU/EEA) τα ποσοστά των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ηλικίες, δηλαδή άνω των 60 ετών και έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατανέμονται ως εξής:
Στις ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 86,9%, στις ηλικίες από 70 έως 79 ετών αγγίζει το 87,9% και στις ηλικίες από 60 έως 69 ετών αποτιμάται στο 85,5% (πηγή: European Centre for Disease Prevention and Control).
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ανά ηλικιακή ομάδα και ανέρχονται σε 73% στις ηλικίες άνω των 80 ετών, σε 81,7% στις ηλικίες από 70 έως 79 ετών και σε 78,8% στις ηλικίες από 60 έως 69 ετών.
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter της ALPHA TRUST για να λαμβάνετε όλες τις εξελίξεις της αγοράς στο email σας.