- Αγαπητή κ. Ζαγάρη, πώς αισθάνεστε που το ιστορικό αμοιβαίο κεφάλαιο «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» συμπληρώνει εφέτος 25 χρόνια λειτουργίας;

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη, που συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας. Η διαδρομή είχε βέβαια χαρές και στεναχώριες, καθώς συνέβησαν πολλά γεγονότα που επηρέασαν το χρηματιστήριο.

Όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν για εμένα ένα υπέροχο ταξίδι, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω εκπληκτικούς ανθρώπους και να έρθω σε επαφή με σημαντικές εταιρείες που υλοποίησαν πολύ επιτυχημένα επιχειρηματικά πλάνα. Είδα μικρές εταιρείες να μεγαλώνουν και να κυριαρχούν. Γνώρισα ανθρώπους φιλόδοξους που κυνήγησαν το όραμά τους και κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν. Πραγματικά αυτό το θεωρώ μεγάλο προνόμιο.

Όμως αυτό που είναι το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχω αφιερώσει την επαγγελματική μου ζωή στη διαχείριση των χρημάτων άλλων ανθρώπων με μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι αριθμοί. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση.

- Πώς θα περιγράφατε με δυο λόγια το αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεστε και σε ποιους απευθύνεται;

Το «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND»  (Άδεια Σύστασης: Απόφ. Επιτρ. Κεφ.: 58η/31.10.1995/6Α)  απευθύνεται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσω ενός ευρέως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, με εταιρείες από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων, απολαμβάνοντας παράλληλα φορολογικά προνόμια και σημαντική ρευστότητα. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση είναι, θα έλεγα, κατανεμημένη ισομερώς στο χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Η πολυετής εμπειρία και η εξειδίκευσή μας αντικατοπτρίζονται στο γεγονός ότι το «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» έχει επιτύχει από την έναρξή του σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχοντας παράλληλα αναλάβει χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ενδεικτικά, το «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND R» έχει επιτύχει εντυπωσιακή υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. στα 24 έτη (ακέραια έτη λειτουργίας από την έναρξή του), καθώς επέτυχε απόδοση 249,46% έναντι -38,67%, αντίστοιχα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια ώστε οι επενδυτές μας να είναι υπερήφανοι που έχουν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στο «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον με το ίδιο πάθος.

- Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί μια εταιρεία για να επενδύσετε σε αυτή και να τη συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας; Παρακαλώ περιγράψτε μας εν συντομία την επενδυτική διαδικασία που ακολουθείτε.

“Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις. Αξία είναι αυτό που λαμβάνεις”. Αυτή η ρήση του διάσημου επενδυτή Warren Buffet συνοψίζει την επενδυτική μας φιλοσοφία, να επενδύουμε δηλαδή σε εταιρείες υποτιμημένες σε σχέση με την αξία που “κρύβουν” σε βάθος χρόνου. Το «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που κάνει ακριβώς αυτό: αποσκοπούμε η τιμή την οποία πληρώνουμε για να αγοράσουμε μια εταιρεία να είναι χαμηλότερη από την πραγματική αξία της εταιρείας που αποκτούμε για το χαρτοφυλάκιό μας. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω ότι το κύριο μέλημά μας όταν αγοράζουμε μια εταιρεία είναι να πιστεύουμε στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στις μελλοντικές προοπτικές της. Θέτουμε δε ως μέτρο σύγκρισης το διεθνή ανταγωνισμό και όχι τα στενά πλαίσια της εγχώριας αγοράς. Αγοράζουμε δηλαδή μια εταιρεία γιατί θέλουμε να είμαστε μέτοχοί της και όχι γιατί απλώς πιστεύουμε ότι θα ανέβει η αξία της μετοχής της. Για αυτό άλλωστε το λόγο δεν επενδύουμε ποτέ σε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε επαρκώς.

Πιο συγκεκριμένα, πριν επενδύσουμε σε κάποια εταιρία, φροντίζουμε να επισκεφτούμε τα γραφεία ή τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, να δούμε από κοντά τον τρόπο που παράγουν, να συναντήσουμε τις Διοικήσεις τους και να αντιληφθούμε τον τρόπο που κτίζουν την αξία για τους μετόχους τους. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν αρκεί η ενδελεχής ανάλυση των ισολογισμών και των αριθμών, κάτι που βέβαια κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Αφού δε πραγματοποιήσουμε κάποιες επενδύσεις τις παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τις επιχειρήσεις, να επικοινωνούμε με τις διοικήσεις τους και να συμμετέχουμε στις τηλεδιασκέψεις τους. Ενδεικτικά, το τελευταίο έτος έχουμε πραγματοποιήσει περί τις 180 συναντήσεις με εισηγμένες εταιρείες.

Το να αποτιμήσουμε την αξία μιας εταιρείας είναι σχετικά απλό, με τη βοήθεια των μοντέλων που χρησιμοποιούμε. Το δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει και με υπομονή να επενδύσουμε σε αυτές. Υπογραμμίζω τη λέξη υπομονή, καθώς οι επενδύσεις “αξίας” συνήθως δεν αποδίδουν από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν κάποιος απολαμβάνει τη σκιά ενός δέντρου είναι γιατί κάποιος φρόντισε να το φυτέψει εκεί πολλά χρόνια πριν.

- Πώς προκύπτουν νέες ιδέες;

Η ανακάλυψη επενδύσεων που έχουν “κρυμμένη αξία” είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της δουλειάς μας και το να τις βλέπουμε να αποδίδουν αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν σήμερα, 137 εισηγμένες εταιρίες. Λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς, μόνο 24 από αυτές καλύπτονται από τα τμήματα ανάλυσης των χρηματιστηριακών εταιρειών και των τραπεζών, οι οποίες ανήκουν κατά κανόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, το τμήμα ανάλυσης της ALPHA TRUST παρακολουθεί 90 εταιρείες, δηλαδή πολλές που βρίσκονται “εκτός ραντάρ” και ανήκουν στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 30% του ενεργητικού του χαρτοφυλακίου του «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» είναι επενδυμένο σε εταιρίες με τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτές οι εταιρίες κατά την αξιολόγησή μας αποτελούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες με πολύ καλά θεμελιώδη μεγέθη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ως προς την αποτίμησή τους θεωρούνται φθηνές. Έχουμε καταφέρει στο παρελθόν να ανακαλύψουμε αρκετές τέτοιες εταιρείες που δεν είχαν τύχει της προσοχής που άξιζαν από τους αναλυτές της αγοράς και το γεγονός ότι επενδύσαμε έγκαιρα σε αυτές μας βοήθησε να επιτύχουμε τις επιδόσεις που μας έχουν κάνει να ξεχωρίζουμε.

- Ποια είναι η στάση σας απέναντι στον επενδυτικό κίνδυνο σε μια αγορά τόσο ευμετάβλητη όσο το ελληνικό χρηματιστήριο; Δώστε μου ένα παράδειγμα του τι σημαίνει στην πράξη ενεργή διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου.

Ο κίνδυνος της αγοράς, ιδιαίτερα σε μια αγορά σαν την ελληνική, είναι υψηλός. Δε μπορείς να τον αποφύγεις, μπορείς όμως να τον διαχειριστείς. Αυτό το έχουμε κάνει με σημαντική επιτυχία στο παρελθόν χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε. Στο χαρτοφυλάκιο επικεντρωνόμαστε σε εταιρείες στις οποίες έχουμε επενδύσει γιατί πληρούν τα επενδυτικά μας κριτήρια. Σε καμία περίπτωση δε θα πουλήσουμε τις εταιρείες αυτές σε περιόδους κρίσης. Αντίθετα, σε αυτές τις περιόδους μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Επιπρόσθετα, κάποιες φορές αυξάνουμε ή μειώνουμε τα μετρητά σε ένα εύρος 5% έως 10%, ενώ επικεντρωνόμαστε σε λιγότερο επιθετικές μετοχές με κάποιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη δύσκολη τελευταία δεκαετία (29/10/10-30/10/20), το «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND – R» κατάφερε να προστατεύσει σημαντικά τους επενδυτές εμφανίζοντας απώλειες -21,71% έναντι -63,20% του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. Δυστυχώς, θαύματα δε μπορείς να κάνεις. Είμαστε λοιπόν πάντα σε εγρήγορση και όταν κάνουμε λάθη έχουμε το θάρρος και τους εσωτερικούς μηχανισμούς να τα αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και να προχωρούμε στις απαραίτητες διορθωτικές πράξεις. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνω ότι είναι εξέχουσας σημασίας ότι η ALPHA TRUST είναι ανεξάρτητη εταιρεία, οπότε το μόνο συμφέρον με το οποίο είναι συνδεδεμένη είναι αυτό των πελατών της.

Μην ξεχνάμε δε ότι οι διακυμάνσεις είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό των χρηματιστηριακών αγορών. Ένας θαυμάσιος τρόπος για να τις αντιμετωπίσει ένας επενδυτής, είναι μέσω τακτικών καταβολών. Επενδύοντας τακτικά χρήματα στο «ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND» οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις εξομαλύνονται με αγορές σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Αυτή θεωρούμε πως είναι η πιο ενδεδειγμένη πρακτική για την επίτευξη κέρδους μακροχρόνια και δε σας κρύβω πως την ακολουθούμε εμείς οι επαγγελματίες στην ALPHA TRUST για τα προσωπικά μας χρήματα.

- Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τους άλλους διαχειριστές στον κλάδο σας;

Σίγουρα το γεγονός ότι είμαστε η μεγαλύτερη και παλαιότερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα. Έχουμε την εμπειρία, την εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών που διανύουμε.

Πεποίθησή μου πάντως αποτελεί πως πάνω από όλα αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η κουλτούρα της ALPHA TRUST η οποία προάγει την καινοτομία και δίνει σε όλους μας τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να κάνουμε τη δουλειά μας αποτελεσματικά και με όρεξη. Όταν κάποιος έχει μια ιδέα, οι υπόλοιποι τον υποστηρίζουν και τον βοηθούν να τη διερευνήσει. Η ανταλλαγή απόψεων γίνεται σε καθημερινή βάση. Οι διαφωνίες όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά είναι κάτι που το επιθυμούμε, αφού τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από τη σύνθεση απόψεων. Ως εταιρεία, λειτουργούμε συνεργατικά εκμεταλλευόμενοι την αθροιστική εμπειρία μας. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι η γνώση φέρνει κέρδος.

- Ας κλείσουμε με δυο λόγια για τις μελλοντικές προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Την τελευταία δεκαετία βιώσαμε στη χώρα μας μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε αρκετές φορές σε υπερβολές. Θα τολμούσα να περιγράψω την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ως ένα εκκρεμές ανάμεσα στην απελπισία και την υπεραισιοδοξία. Όταν πάντως βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, μπορεί να προσφέρει γενναίες αποδόσεις. Σας υπενθυμίζω ότι το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε την κορυφαία επίδοση σε όλο τον κόσμο.

Παραμένουμε λοιπόν αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια αγορά πιο ώριμη, περισσότερο εναρμονισμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη, ως φυσική συνέπεια της αναμφισβήτητης προόδου που έχουμε σημειώσει ως χώρα.

Σωρευτική Απόδοση ALPHA TRUST HELLENIC EQUITY FUND - R: 1 έτος (31.10.2019-30.10.2020) -28,12%, 3 έτη (31.10.2017-30.10.2020) -12,85%, 5 έτη (30.10.2015-30.10.2020) -6,52%

Το ενημερωτικό δελτίο, το KIID, ο κανονισμός, και η τελευταία ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση του Α/Κ ,συμπεριλαμβανομένων των ειδικών πληροφοριών των κατηγοριών μεριδίων του, διατίθενται στην ελληνική γλώσσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας: https://www.alphatrust.gr, από τα γραφεία της εταιρείας και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ