Διαβάστε τι βρέθηκε στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, ποια θέματα απασχόλησαν την επικαιρότητα και πως αυτά επηρέασαν την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν ότι περισσότερο από το 1/3 της παραγόμενης τροφής παγκοσμίως είτε χάνεται (food loss), είτε σπαταλιέται (food waste) κάθε χρόνο. Στις φτωχότερες χώρες το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα στάδια της παραγωγής και της μεταφοράς ενώ στις χώρες του δυτικού κόσμου,  η σπατάλη της τροφής οφείλεται κυρίως στο εμπόριο και τη διανομή, καθώς και στις συνήθειες των καταναλωτών.

Το παρακάτω υποθετικό παράδειγμα απεικονίζει  πόση από την αρχική παραγωγή δέκα εκατομμυρίων μήλων τελικά χάνεται για ποικίλους λόγους.

Αμοιβαία κεφάλαια alphatrust
Πηγή: Boston Consulting Group

Η σπατάλη τροφίμων έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι το 8-10% των αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται με τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί. Σημειώνεται δε, ότι σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλ. περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα ή τον υποσιτισμό, σύμφωνα με μελέτη των Ενωμένων Εθνών.

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter της ALPHA TRUST για να λαμβάνετε όλες τις εξελίξεις της αγοράς στο email σας.