Κρις Αίσωπος
  Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST

H ΑLPHA TRUST αφουγκράζεται τις νέες τάσεις και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, παραμένοντας πιστή στις αρχές υπεύθυνων επενδύσεων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Κρις Αίσωπος, διευθύνων σύμβουλος της ΑLPHA TRUST, αναλύει την επιλογή της εταιρείας να επενδύει στους παγκόσμιους ηγέτες. 

Αγαπητέ κ. Αίσωπε, ζούμε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επιπτώσεις ως προς τις επενδυτικές ευκαιρίες του μέλλοντος;
Η πρόοδος της τεχνολογίας σε πολλά, διαφορετικά επίπεδα έχει καταστήσει καταιγιστικούς τους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλεται ο κόσμος που ζούμε. Δημιουργούνται έτσι μεγάλες τάσεις, που έχουν τη δυναμική μέσω μιας διαδικασίας μετασχηματισμού να αλλάξουν τη μορφή του κόσμου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αλλαγές θα επέλθουν σε πολλούς τομείς, όπως στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στον δημογραφικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας.
Θα επέλθουν επίσης σημαντικές μεταβολές και ως προς την ανακατανομή του παγκόσμιου ΑΕΠ. Έως το 2050, η Κίνα θα βρίσκεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις μεγαλύτερες οικονομίες, ακολουθούμενη από την Ινδία. Οι ΗΠΑ θα περιοριστούν στην τρίτη θέση, και στην τέταρτη αναμένεται να αναρριχηθεί η Ινδονησία, ενώ οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παράγουν συνολικά λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Πηγή: PwC, “The long view: How will the global economic order change by 2050?”).
Οι τεκτονικές αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν πλήθος επενδυτικών ευκαιριών στο άμεσο μέλλον. Ένα εύληπτο παράδειγμα αποτελεί το internet υψηλών ταχυτήτων, το οποίο αναμένεται να μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας στα επόμενα χρόνια ως προς τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε,διασκεδάζουμε ή μετακινούμαστε.Επίσης, η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας ως προς τον αυτοματισμό αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει στην αντικατάσταση από ρομπότ του 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ή περίπου 400 εκατομμυρίων εργαζομένων. Στον αντίποδα, θα δημιουργηθούν πάνω από 550 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές σε
τομείς που δεν υπάρχουν σήμερα, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (Πηγή:
McKinsey & Company, “Navigating a world of disruption”, January 2019).

Η επενδυτική φιλοσοφία που μόλις περιγράψατε με ποιον τρόπο εντάσσεται στη στρατηγική του αμοιβαίου κεφαλαίου ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS του οποίου είστε ο διαχειριστής;

Ο τρόπος που επενδύουμε δεν ακολουθεί την παραδοσιακή φιλοσοφία, που υπαγορεύει την επιλογή επενδύσεων με κριτήρια γεωγραφικά,κλαδικά ή παρακολούθησης συγκεκριμένων δεικτών. Ακολουθούμε μια θεματική προσέγγιση η οποία αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ως εταιρεία οραματιζόμαστε το μέλλον του πλανήτη. Συγκεκριμένα, το ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS Μετοχικό Εξωτερικού (Άδεια σύστασης: Απόφ. Επιτρ. Κεφαλ.:134η/4.8.1999/6) αποτελεί ένα ευέλικτο «όχημα» για να επενδύσει κανείς σε έναν κόσμο που αλλάζει. Δεν έχει περιορισμούς γεωγραφικούς, κλαδικούς ή κεφαλαιοποίησης,γεγονός που μας επιτρέπει να επενδύουμε σε
θέματα και εταιρείες που έχουμε ενδελεχώς αναλύσει και δημιουργήσει ισχυρή πεποίθηση για τις μελλοντικές προοπτικές τους. Επιλέγουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και έπειτα αξιολογούμε τις εταιρείες που ηγούνται διεθνώς στην κατηγορία τους.
Ένα από τα θέματα που μας ενδιαφέρουν είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και η αυτόνομη οδήγηση. Έως το 2030 αναμένεται να κυκλοφορούν πάνω από 145 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, αριθμός ο οποίος θα μπορούσε μάλιστα να υπερβεί τα 230 εκατομμύρια,σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις προσφέρουν πρόσθετα κίνητρα (Πηγή: International Energy Agency, “Global EV outlook 2021”,April 2021).Άλλοι τομείς στους οποίους έχουμε επενδύσει είναι η κυβερνοασφάλεια, το γρήγορο internet (5G), η ψυχαγωγία, η υγεία & προσωπική φροντίδα, το περιβάλλον & η «πράσινη» τεχνολογία. Η προσέγγιση που ακολουθούμε επενδύοντας στους παγκόσμιους ηγέτες (global leaders) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη πορεία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

                                                                                      Στοιχεία: 31/05/2021, Πηγή: ALPHA TRUST


Οι τάσεις μεταφράζονται σε θεματικές επιλογές, που άλλοτε όμως ευδοκιμούν και άλλοτε όχι. Πώς το διαχειρίζεστε αυτό;
Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Οι αναλυτές και διαχειριστές της εταιρείας μας ανταλλάσσουν καθημερινά απόψεις και επαναξιολογούν τις επιλογές τους. Η ALPHA TRUST,η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στη χώρα, με ιστορία που υπερβαίνει τα τριάντα έτη, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο διεθνών συνεργασιών, που της επιτρέπει να λαμβάνει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σε συνεχή βάση.Επιπλέον, επισκεπτόμαστε οι ίδιοι τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε και συζητούμε με τις διοικήσεις τους για τις τάσεις που διαμορφώνονται και τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Το 2019, βρεθήκαμε στη Wuhan στην Κίνα για να επισκεφθούμε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις εταιρειών που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό μας, ευτυχώς λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Όλα τα παραπάνω μας προσφέρουν τη δυνατότητα να κινούμαστε γρήγορα και να αλλάζουμε πορεία πλεύσης σε περίπτωση που κάποια τάση αντιστραφεί ή κάποια επιλογή μας δεν αποδώσει με τον τρόπο που επιθυμούμε. Επίσης, παραμένουμε πάντα πιστοί στις επενδυτικές αρχές μας.

Μία από τις παγκόσμιες τάσεις των ημερών μας είναι ο προσανατολισμός στη διενέργεια υπεύθυνων επενδύσεων. Ποιες προβλέψεις έχετε κάνει ως προς αυτό;
Αποτελεί προτεραιότητά μας, όχι μόνο τώρα που δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο, αλλά από τότε που ιδρύθηκε η ALPHA TRUST.
Στην επενδυτική διαδικασία που ακολουθούμε για την επιλογή των μεμονωμένων εταιρειών στις οποίες επενδύουμε έχουμε ενσωματώσει κριτήρια που άπτονται του τρίπτυχου Περιβάλλον-Κοινωνία-Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG).Προσμετρούμε δε αναλυτικά τόσο τη βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε μεμονωμένη εταιρεία όσο και του συνολικού χαρτοφυλακίου. Απόρροια όλων των παραπάνω είναι ότι η ALPHA TRUST προχώρησε το 2020 στην ένταξή της στην πρωτοβουλία “Principles for Responsible Investment” (PRI) ως “Investment Manager Signatory”.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκμαιεύσω κάποιες συμβουλές που θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να πλοηγηθούν με επιτυχία σε αυτό το τόσο ευμετάβλητο επενδυτικό περιβάλλον, που βρίθει ευκαιριών, αλλά και κινδύνων. Αρχικά, ότι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με την ιδιαίτερη θεματική φιλοσοφία του ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS Μετοχικό Εξωτερικού (Άδεια σύστασης: Απόφ. Επιτρ. Κεφαλ.:134η/4.8.1999/6), τον παγκόσμιο προσανατολισμό και τη μεγάλη διαφοροποίηση που διαθέτει, αξίζει να αποτελέσει μέρος μιας επενδυτικής στρατηγικής, που σε βάθος χρόνου μπορεί να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στους περισσότερους επενδυτές. Τη δεκαετία που πέρασε (περίοδος από 31/5/2011 έως 31/5/2021), το αμοιβαίο κεφάλαιο σημείωσε απόδοση 95,85%, το οποίο σημαίνει ότι ένας επενδυτής θα είχε καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσει τα κεφάλαιά του*. Επιπρόσθετα, θα συμβούλευα τους επενδυτές να πραγματοποιούν τακτικές καταβολές, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον επενδυτικό κίνδυνο, με αγορές σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.Η ALPHA TRUST έχει δημιουργήσει για αυτόν τον σκοπό το πρόγραμμα «Ψιλά-Ψηλά», το οποίο προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μηνιαίες καταβολές ελάχιστου κεφαλαίου 30 ευρώ σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο.Επενδύοντας τακτικά και με πειθαρχία στους παγκόσμιους ηγέτες, βρίσκεται κανείς στο προσκήνιο των εξελίξεων των διεθνών αγορών, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη μακροπρόθεσμα.

*Σημείωση: Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαθέτει κατηγορία μεριδίων - Ι. Ενεργοποίηση της κατηγορίας: 01/11/2019. Οι αποδόσεις αφορούν στην κλάση μεριδίων R.
Σωρευτική απόδοση A/K: 1 έτος (30/06/2020-30/06/2021): 27,38%, 3 έτη (29/06/2018-30/06/2021): 36,97%, 5 έτη (30/06/2016-30/06/2021): 61,75%. Πηγή: ALPHA TRUST

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κ. Αίσωπου στο περιοδικό Χρήμα

Περισσότερες πληροφορίες για τα Α/Κ ALPHA TRUST, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών πληροφοριών τυχόν κατηγοριών μεριδίων τους, μπορούν να αντληθούν από τα έγγραφα «Βασικές Πληροφορίες για τους Επενδυτές» (KIID), τα σχετικά ενημερωτικά δελτία, τους κανονισμούς, τις εξαμηνιαίες και τις ετήσιες εκθέσεις. Τα προαναφερόμενα έντυπα καθώς και άλλες πληροφορίες όπως οι τιμές των μεριδίων των Α/Κ, διατίθενται στην ελληνική γλώσσα μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρείας https://www.alphatrust.gr ή δωρεάν σε έντυπη μορφή από τα γραφεία της εταιρείας (Τατοΐου 21, 145 61 Κηφισιά) και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της ALPHA TRUST.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ