Διαβάστε τι βρέθηκε στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, ποια θέματα απασχόλησαν την επικαιρότητα και πως αυτά επηρέασαν την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει φέτος υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας, αγγίζοντας το επίπεδο του 1 προς 1.
Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ οφείλεται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

  • Ιστορικά, σε περιόδους μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές, το δολάριο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
  • Η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. ακολουθεί μια επιθετικότερη πολιτική αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης. Έτσι η διαφορά που διαμορφώνεται ανάμεσα στα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά επιτόκια ωθεί τους επενδυτές να αγοράσουν δολάρια μειώνοντας τις θέσεις τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πηγή: ECB, Spot Price.

Η επίπτωση της ενίσχυσης του δολαρίου για την Ευρωπαϊκή οικονομία είναι διττή: τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιρειών γίνονται φθηνότερα και άρα ανταγωνιστικότερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως αντίστοιχα τα προϊόντα που εισάγει η Ευρώπη από τις Η.Π.Α. γίνονται ακριβότερα, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού.

Έτσι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει εκτός από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το φαινόμενο του «εισαγόμενου πληθωρισμού». 

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter της ALPHA TRUST για να λαμβάνετε όλες τις εξελίξεις της αγοράς στο email σας.